Mercedes-Benz SL

Een oude traditie in de nieuwe tijd

De SL is welhaast een legendarisch model van Mercedes-Benz. Deze cabriolet biedt al sinds de introductie van de eerste generatie in 1954 een unieke combinatie van sportiviteit en luxe. Nu is het tijd voor de zevende generatie van de SL. Is er in de nieuwe tijd nog wel ruimte voor deze oude traditie?

Autotest | Mercedes-Benz SL Een oude traditie in de nieuwe tijd

Met de SL zet Mercedes een oude traditie voort in de nieuwe tijd. Op het gebied van vormgeving, ergonomie, veiligheid en luxe is dat gelukt. De V8 is niet van deze tijd en maakt de SL onnodig kostbaar

Plus

  • spectaculaire prestaties
  • uitmuntende kwaliteit cabriokap
  • traditie voortgezet met moderne techniek

Min

  • onbruikbaar klein dashboardkastje
  • V8 maakt auto onnodig duur in aanschaf en verbruik / niet van deze tijd
  • als AMG te weinig comfort, zelfs in comfort-modus

Conclusie

De zevende generatie van de Mercedes-Benz geeft succesvol vorm aan een oude traditie in de nieuwe tijd. De SL is voorzien van de nieuwste luxe en veiligheidsvoorzieningen van Mercedes-Benz. En geheel volgens traditie zorgt een overbemeten motor voor een superieur gevoel. Bovendien geeft de opzet met veel mechaniek en weinig bemoeizucht van elektronica een puur gevoel. Kortom: missie geslaagd!

En toch resteren na de proefrit een aantal vragen. De eerste is of de traditionele balans tussen comfort en sportiviteit bij de 63 AMG wel is behouden. De verleiding is groot om bij de aanschaf van een droomauto ook meteen voor de top-versie te kiezen. Echter, de SL 63 AMG is zo overweldigend aanwezig, dat het vermogen tot flaneren of rustig toeren juist wordt verminderd. Bovendien: voor wie op zoek is naar een opwindende sportwagen heeft Mercedes-Benz de AMG GT en die is tot in de diepste vezels ontworpen om maximaal te presteren.

Tenslotte is het de vraag of een SL met V8 benzinemotor thuishoort in 2022, ook al is dat waar de klant om vraagt. Met elektrische aandrijving kan met eenvoudigere middelen hetzelfde doel worden bereikt, maar dan voordeliger en milieuvriendelijker. Bovendien zou de auto zich dan beter lenen voor ontspannen toeren. Omdat Mercedes-Benz zo strikt vasthoudt aan de traditie van een verbrandingsmotor is de SL nu als paardrijden, LP's draaien of een analoog horloge. Voor al die zaken zijn er modernere en effectievere alternatieven, maar die bieden natuurlijk niet de charme en nostalgie van het origineel.